воскресенье, 17 марта 2013 г.

Історія і становлення бібліотеки



   Бібліотеку Запорізького державного інституту удосконалення лікарів було засновано у 1927 році. Основу бібліотечного фонду склали книжки Єврейської лікарні (третя Одеська лікарня), в кількості до 4000 екземплярів.
Бібліотечний фонд постійно збільшувався за рахунок літератури, що дарували інституту його співробітники.
   На початок Великої Вітчизняної війни книжковий фонд складав біля 68000 одиниць. Під час війни бібліотека залишилась в Одесі. За час гітлерівської окупації бібліотеку було пограбовано, підпалено. В 1944 році, після відновлення функціонування інституту, вдалося зібрати лише 5000 примірників навчальної літератури.
   В допомогу по відновленню бібліотечного фонду було передано медичну літературу з московських медичних закладів вітчизняні та іноземні медичні книги, журнали й посібники. З червня 1946 року бібліотека відновила свою діяльність. В тому ж році співробітники бібліотеки поновили алфавітний та систематичний каталоги.
   На 1 січня 1954 року книжковий фонд бібліотеки складав вже понад 36800 одиниць.
    Після переводу інституту до м.Запоріжжя почався третій етап діяльності бібліотеки. На кінець 50-х років книжковий фонд бібліотеки поповнився новими джерелами: медичні книжки (монографії, посібники), періодичні видання. Крім того, з інших вищих медичних закладів України й Росії було одержано багато різноманітних навчальних посібників: монографії, підручники з терапії, хірургії, акушерства та гінекології.
   В допомогу навчальному та науковому процесам складалися бібліографічні картотеки, списки рекомендованої літератури. З 1961 року співробітники бібліотеки почали складати предметний каталог. В допомогу науковій роботі
було складено 4 бібліографічні картотеки: «Епідемічний гепатит», «Враження менісків колінного суглобу» та інші. Тоді ж було складено картотеку наукових праць співробітників інституту, яка продовжується й по теперішній час.
   Співробітники бібліотеки виконували письмові та усні бібліографічні довідки, огляди з нових літературних надходжень.
    З 70-х років у гуртожитках інституту було організовано 2 пункти видачі медичної літератури.
   Сьогодні загальна площа бібліотеки складає 280 квадратних метрів на якій розміщено читальний зал на 50 місць, 5 книгосховищ, відділ абонементу та читального залу. Крім цього, в гуртожитку академії розміщена філія бібліотеки.

Комментариев нет:

Отправить комментарий